Soma’nın iki Can’ı!

Posted by

Türkiye son yıllarda iki ayrı ‘Can’ için verilen karar nedeniyle yaşanan adaletsizliği tartışıyor. 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da madeni işleten Can Gürkan, 2019’dan beri serbest geziyor. Madencilerin avukatlığını üstlenen Can Atalay ise 2013’te yaşanan Gezi olayları nedeniyle cezaevinde.

15 YIL HAPİS CEZASI ALDI

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde maden faciası yaşandı ve 301 işçi kazada hayatını kaybetti. Dava 11 ay sonra 2015’te başlayabildi, 5’i tutuklu 51 kişi yargılandı. Üç yıl sonra 11 Temmuz 2018’de Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi ‘bilinçli taksirli öldürme’ suçundan maden işletmesinin sahibi Can Gürkan’a 15 yıl hapis cezası verdi, 3 yıl süreyle maden faaliyetlerinden bulunmaktan men etti. Karar istinaf mahkemesi tarafından da onandı. Ancak İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, 19 Nisan 20199’da verdiği onama kararıyla birlikte faciadan hemen sonra tutuklanan Can Gürkan’ı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye etti. Can Gürkan 5 yıldır serbest geziyor.

Faciadan sonra Somalı ailelerin hukuk mücadelesine katılan ve destek veren Avukat Can Atalay ise yıllardır cezaevinde. Gezi olayları sonrasında açılan davada Taksim Dayanışma’nın avukatlığını yürüten Atalay, sanık olarak davaya dahil edilerek gözaltına alındı. Yargılandığı iki davadan beraat etti. Daha sonra “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davada 25 Nisan 2022’de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atalay, cezaevinde iken Türkiye İşçi Partisi tarafından milletvekili adayı gösterildi ve 14 Mayıs 2023’te Hatay Milletvekili seçildi. Cezaevinden çıkamayan Atalay hakkında Yargıtay tarafından 28 Eylül 2023’te ‘onama’ kararı verildi. Karar TBMM Genel Kurulu’nda okutuldu ve milletvekilliği düşürüldü.

2 maden davasında yine adalet çıkmadı

İki maden kazasıyla ilgili dava dün görüldü. 43 madencinin öldüğü Amasra maden faciasında tutuklu sanıklardan üçünün tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Duruşma 6 Ağustos’ta görülecek. Davayı takip eden CHP’li Aysu Bankoğlu “Ne yazık ki adalet bir kez daha göçük altında kaldı” dedi. Soma’da 10 yıl önce 301 madencinin öldüğü katliama ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı dava da dün görüldü. Bu dava da 12 Eylül’e ertelendi. Manisa Barosu “Geciken adalet adalet değildir” açıklaması yaptı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir